Alruin – Folk

alruin_live_in_parsifal(1979 – 1981)
Als tweedejaars van Sociale Academie Den Elzent in Eindhoven hielp ik mee met de introductie van de nieuwe eerstejaars, en had ik al snel contact met twee jongens die ook een instrument bleken te spelen: Robert-Jan Baken speelde piano en nog een aantal andere instrumenten zoals ukelele en tin whistle en Marc Lemmen kon overweg met gitaar en basgitaar. Beiden hadden bandervaring, Marc had in een punkband gespeeld. Maar alle drie hadden we ook wel iets met folk. Robert-Jan en Marc kenden ook nog wel een andere eerstejaars, Jeroen Cornelissen, die fluit kon spelen.

Met z´n vieren gingen we wekelijks samen spelen. Op een gegeven moment gaf Jeroen aan dat hij na een luchpauze-optreden dat we gepland hadden in de aula van de academie, zou stoppen met de groep, die we inmiddels Alruin hadden gedoopt, naar een aflevering van de TV-serie Floris, waarin Sindala zogenaamd krankzinnig wordt door het verorberen van een alruinwortel. Na dat optreden vroeg echter een meisje uit het publiek, Gonnie Versteeg, of ze niet met ons mee kon doen. Ze bleek dwarsfluit te spelen. In die samenstelling hebben we het lekkerst samengespeeld.

We wilden het ook wel eens vastleggen, Marc kende wel iemand uit Tilburg die dat zou kunnen doen met een bandrecorder. Bij Robert-Jan thuis in Valkenswaard hebben we een dagje eraan besteed. Alle drie de nummers zijn afkomstig van die opnamesessie.
Voor Kleine Hansje leverde ik de basismelodie aan. Robert-Jan maakte de instrumentale brug en de tekst werd (volgens mij) door Marc en RJ in een melige bui op mijn persoontje verzonnen.

De tekst van A joker werd door mij geschreven en voor Alruin van muziek voorzien door Robert-Jan. Later zou mijn new wave band No Decision een geheel andere versie opnemen.

Kraaksong is gemaakt door Marc en Robert-Jan in vijfkwartsmaat, nogal ongebruikelijk. Ook dit nummer is later gebruikt door een van mijn andere muzikale uitingen: Satirikon.

Toen mijn studie in Eindhoven afgerond was, besloot ik er niet te blijven wonen. Dat betekende impliciet het einde van Alruin. Gonnie was al enige tijd eerder afgehaakt.

Saillant detail: Reinout, met wie ik in 1988 te Amsterdam het duo Kode 2 zou beginnen, heeft rond dezelfde periode in het hoofdstedelijke ook in een folkgroep gespeeld die Alruin heette.

Scroll naar boven