(1977-1981)
Ik ontmoette Hans van Helvert voor het eerst in een jongerensoos in een buitenwijk van Roosendaal. Hij had een T-shirt aan van Alice Cooper en ik was behoorlijk weg van de LP School’s out. Reden om met elkaar in gesprek te geraken. We zouden elkaar regelmatig tegen komen want hij woonde ook nog eens redelijk dicht bij mij in de buurt. Hans had met klasgenoot Eric de Clercq een muzikaal duo: hij speelde gitaar en Eric drums. Ik ging een keer luisteren naar een repetitie bij huize de Clercq en mocht proberen de leadzang te doen van een nummer van Black Sabbath (of was het Led Zeppelin?). Dat was niet heel erg succesvol.
Enige tijd later had ik de contrabas bemachtigd en had Hans me gevraagd of ik het apparaat niet even wilde komen stemmen tijdens de repetitie van hun inmiddels tot trio uitgegroeide bandje (Jeroen Visser op toetsen). Dat stemmen lukte wel, maar het spelen op de contrabas leverde problemen op. Plots toverden ze een elektrische bas tevoorschijn. “Probeer het daar maar eens op”. Aan het einde van de middag was ik groepslid. De violist die op één van de foto’s te ontwaren valt, is slechts incidenteel aanwezig geweest.
De naam voor de groep vond ik in het boekje Under the sky van Pete Sinfield, die teksten leverde aan groepen als King Crimson:
“The brown owl hoots upon the oak.
The foxes howl and the green frogs croak.
As through the wood to a marvellous moon,
he blows the notes of an elfin tune”.
Elfin Tune heeft vanaf het begin louter zelfgeschreven repertoire gespeeld. We werden zwaar geïnspireerd door de sympho van Yes, Genesis en Gentle Giant. Mijn broer Tejo, die bij het eerste optreden (in het gebouw van de missionarisopleiding) nog aangesteld was als drumstokkenraper, loste Eric af als leadzanger.
Elfin Tune heeft zo’n twintig keer opgetreden, onder andere in het voorprogramma van Sweet D’Buster in schouwburg De Kring, waarvan een tweetal opnames te horen is: Mortality (tekst: Tejo van Deelen/muziek: Hans van Deelen) en Rubbish (een groepscompositie naar ik meen). Van de verzamel-LP Brabant Rock is het nummer Lighthouse afkomstig (tekst: Tejo van Deelen/muziek: Hans van Deelen).
Medio 1981 had de symphonische rock zijn aantrekkingskracht volledig verloren. Hans van Helvert had heel duidelijke ideeën over de nieuw te volgen muzikale richting, die als industrieel te bestempelen valt. Ik was de enige die niet mee die kant op wilde. Na lang praten viel het besluit dat ik eruit zou stappen.
Onder de naam Flank heeft de groep een audiocassette uitgebracht bij Dingdong. En stonden ze lachend (wat toen zo ongeveer verboden was) op de foto in het muziekblad Vinyl.