Lanterlu – muziek

Hier zijn de mp3′s te beluisteren van Lanterlu (2002-heden)
Duivelsros016

Het lied over het Duivelsros kennen we van de Vlaamse volksmuziekgroep ’t Kliekske, die opnam voor de LP Vlaamse volksmuziek (1976). Janine en ik speelden het al toen we beiden in de groep Windvlaag actief waren.

De stopnaald bevat drie melodieën. De eerste is geen traditionele melodie, maar geschreven door Marita Kruijswijk. We vonden het op de LP Jan koop mij kermis van de groep De Perelaar. Het zit vast aan het lied Jan kom kietel mij. Een titel van het instrumentale stukje wordt niet vermeld. De tweede komt van dezelfde LP, is traditioneel en heeft wel een titel: Bravade. De derde is de meest bekende van de drie: Blauw garen en koperdraad.

De versie van de legendarische Vlaamse groep Rum van het Luiaardsgild lag aan de basis van onze eigen interpretatie, die gelukkig toch heel eigen is.

Anglois is een bekende volksmuziekmelodie in Nederland, maar ik kan me niet herinneren waar ik ‘m voor het eerst heb gehoord. Het Carillon van Duinkerken ken ik van een LP van de Vlaamse groep Zakdoek.

Scroll naar boven