No Decision – New wave

no-decision2(1981-1983)
Niet lang nadat ik gestopt was met Elfin Tune werd ik benaderd door Peter van Gennip, die als gitarist in een bandje speelde met een tweetal medescholieren: Ad Huijskens (zang) en Felix Bahrenholz (toetsen). Ze zochten een bassist om hun new wave meer vorm te geven. The Cure bleek een gemeenschappelijke interesse te zijn, dus ik wilde het best proberen.

Vanaf de eerste repetitie – nog met een ritmebox als ondersteuning – liep het soepel. We maakten zelf nummers met stijlvoorbeelden in gedachten. Er was een reggaenummer, een skanummer, The Cure werd gekopieerd. Maar langzaamaan ontwikkelde de groep een eigen stijl.

We konden geen overeenstemming bereiken over de groepsnaam, maar ik vond dat we maar eens iets moesten besluiten. Daarom stelde ik The Decision voor, wat iedereen wel oké vond. Toen de vader van Ad de groepsnaam hoorde, gaf hij aan dat No Decision spannender zou klinken. Daar waren we het wel mee eens. Op de toiletdeur van een buurthuis had iemand onder de met zwarte stift gekalkte letters No Decision eveneens in zwart Joy Division gezet. Hé, dat lijkt er inderdaad best op. Maar doomwave speelden we absoluut niet.

Een drummer vonden we via een in een café opgehangen advertentie: Bert Catsburg (‘batsburg’), die we hebben afgeleerd al te veel roffels te maken. Strak moest het zijn.

Optredens waren leuk om te doen en we werden regelmatig gevraagd. Langzaam kwam de klad erin. Peter ontspoorde een beetje en Ad was meer bezig met roeien om zijn studentenleven vorm te geven. We hebben een opheffingsvergadering gehouden in het café om de spullen enzo te verdelen. Bij het afscheidsoptreden was een cassette met vijf nummers te koop getiteld Five points of view, om te benadrukken dat de groep uit vijf totaal verschillende mensen bestond. Opnames daarvoor hadden plaats gevonden bij Chiel de Wijs in Standaardbuiten, waar we alles live op de bandrecorder hebben ingespeeld.

No Decision speelde één cover, van de Eindhovense groep Neon:

Standing on the other side. Het was een van de laatste dingen we aan de band toevertrouwden.

Easy done heb ik geschreven als skanummer over iemand die nonchalant door het leven loopt en niet uitkijkend onder een autobus terecht komt. Er is contact geweest met Klabanz Records om er een single van te maken. Is er niet van gekomen.

A joker is een tekst die ik heb geschreven en die eerder door Alruin is gebruikt in een heel andere setting. De muziek is er door de groep bij gemaakt.

Scroll naar boven