Windvlaag (archief afdeling)

Folkband Windvlaag bestond van 1986 tot 2005

Kop_Windvlaag
wv_edge

| De muzikantenCd’s | Repertoire | Zo klonken ze | Foto’s |

Ontstaan

Windvlaag is in 1986 opgericht nadat Eric gereageerd had op een advertentie van Hans in Mokum Folk. Het klikte meteen. Hans woonde toen nog op een studentenkamer van twee bij drie op de Rustenburgdwarsstraat, waar je met twee personen en gitaren net genoeg plaats had als je je verder niet teveel bewoog. In hetzelfde studentenhuis woonde Marjan, die blokfluit speelde en graag met de toen nog naamloze band wilde meespelen. Zij vond het kennelijk erg leuk, want jaren later bleek ze in de veronderstelling te verkeren dat niet Hans en Eric, maar zij Windvlaag had opgericht.
In de loop der jaren is de samenstelling van de groep regelmatig veranderd, maar Hans en Eric zijn er tot het einde bij gebleven als basis van de groep. Het repertoire groeide gestaag aan, al werd zo af en toe een nummer afgedankt of ingrijpend gewijzigd, vooral bij de komst van een nieuw lid, met een nieuw instrument en een eigen voorkeur.

Optredens

De eerste optredens waren in de legendarische kroeg De String op het Nes, waar in de jarig tachtig bijna iedere avond live muziek werd geboden. Windvlaag deed ook mee aan festivals, zoals de Ceciliafeesten in Hans’ geboortestad  Roosendaal en in Leiden, waar de groep jarenlang trouw deelnam aan het festival van de Gouden Pet tijdens de Lakenfeesten. Ook was de band te beluisteren op het Doedansfestival. Gedurende enige zomers speelde Windvlaag ook eens per maand op de Noordermarkt, waar van de bijdrage van vrijgevige voorbijgangers overvloedig appeltaart werd genuttigd. Verder was Windvlaag regelmatig te beluisteren op de vrije school in Hoofddorp en op het marktfestival van Medemblik, waar de groep twee keer een hoofdprijs in de wacht sleepte. Ook radio- en televisieoptredens bleven niet uit, meestal lokale zenders uit de regio Amsterdam maar ook een optreden in het programma Passie van de NCRV. Een zeer heuglijk optreden was voor de “bewoners” van de Bijlmerbajes in Amsterdam. Een van de laatste wapenfeiten van Windvlaag was de tournee van een week door Marokko  georganiseerd door  Doortjes partner, Anas.

CD’s

Eind jaren negentig kwam de eerste cd uit: De Rommelpot (afscheid van Janine) enige jaren later gevolgd door Vierkracht en tenslotte, in 2006, door de laatste cd met de toepasselijke naam Laatste Editie (met Carolijn).

Muzikanten

Hier staat de uitgebreide lijst met muzikanten.
De laatste jaren vormden Doortje, Eric, Hans en Sadhu de kern van de band.  De ideeën en ambities bleken echter steeds verder te divergeren en dat leidde in februari 2005 tot het besluit om de band op te heffen. Dat hield echter niet in dat de muziek stopte. Inmiddels zijn Hans en Doortje weer volop actief in t Gevolg en Sadhu en Eric in Taxidia.

Deze tekening van Janine was lange tijd het herkenningsteken van de groep op folder en shirtjes.

Scroll naar boven